Minister Homans beoogt zeven maatregelen om private huurmarkt op de rails te krijgen.

Juni/juli 2016

Liesbeth Homans probeert het huisvesten van de minder begoeden gedaan te krijgen door de eigenaars hiertoe te bewegen mits het toekennen van enkele voordelen.
De voorgestelde maatregelen zijn:

1. Subsidies voor de eigenaars die goedkoop willen verhuren:

Homans wil de verhuurders die zich specifiek op de huurders met lagere inkomens richten, financiële steun geven. Voorwaarde is dan wel dat de verhuurder zich aan een maximumprijs houdt en die ook lange(ere) tijd aanhoudt. Homans denkt hierbij aan de groep huurders die net teveel verdienen om voor de huur van een sociale woning in aanmerking te komen, maar die ook niet genoeg verdienen om een eigen woning te kunnen financieren.

2. Kleine reparaties moeten opgenomen worden in het contract:

Er moet duidelijk bepaald worden wie welke reparaties of vernieuwingen heeft uitgevoerd, door het voegen van een document bij het huurcontract. Verhuurders zullen ook verplicht zijn altijd een plaatsbeschrijving op te stellen.

3. Het huurcontract op negen jaar moet de norm worden:

Homans wil de korte termijncontracten zoveel mogelijk bannen. Het creëert volgens haar stabiliteit op de huurmarkt: “het biedt de verhuurder zekerheid over zijn inkomsten en geeft woonzekerheid aan de huurder” zegt zij. Alleen als beide partijen samen voor een korte termijncontract zouden kiezen, zou dit nog mogelijk zijn.

4. Huurder moet (tijdelijk) plaats ruimen voor renovatiewerken:

Nogal wat Vlaamse woningen zijn toe aan renovatie, vindt Homans. De aanwezigheid van een huurder stelt die werken uit of houdt de uitvoering ervan tegen doordat het huurcontract niet kan worden stopgezet. De mogelijkheid moet bestaan om in functie van renovatie het huurcontract stop te zetten, echter zonder de huurder van de ene dag op de andere op straat te zetten.

5. De discriminatie door verhurende eigenaars moet worden aangepakt:

Nogal wat verhuurders zouden huurders als leefloners, allochtonen, singles of alleenstaanden met kinderen, liever niet zien komen. Homans zegt hierover: “ Ik wil beroep doen op de verhuurderssyndicaten om hun leden hierover te sensibiliseren en in te lichten over wat mag en niet mag.” Hierdoor zouden meteen ook de praktijktests, waar Homans het niet op begrepen heeft, kunnen wegvallen. De verhuurderssyndicaten zouden, voor het uitvoeren van het gevraagde door Homans op dit vlak, jaarlijkse subsidies krijgen.
6. Doorrekenen van aanleg zonnepanelen of plaatsing extra isolatie moet kunnen:

Homans wil de verhuurders stimuleren en misschien zelfs verplichten om dakisolatie te leggen of dubbel glas te plaatsen. In ruil hiervoor zouden zij een dit dan voor een deel mogen doorrekenen in de huurprijs.

7. Alternatief voor OCMW- en cash waarborg:

Een huurder die met een OCMW-waarborg op de proppen komt zien de verhuurders liever niet omdat dit de schijn geeft van weinig zekerheid naar de reguliere betaling van de huur toe. Homans heeft hiervoor een oplossing en wil starten met een ‘anonieme’ waarborg van de Vlaamse overheid: “ Wij storten de huurwaarborg op de rekening van de huurder mits het vastleggen van een afbetalingsplan. De huurder kan dan gewoon de waarborg betalen aan de eigenaar”

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK