De waarde van uw huis verhoogt door renovatiewerken

Renoveren is hot op dit moment en dat zal het ook nog een tijdje blijven als je weet dat liefst 47% van het Vlaamse woningenbestand een opsmukbeurt zou kunnen gebruiken en bij niet minder dan 20 % dit structureel is.

Weet dan ook dat renoveren in veel gevallen, zeker als je zou overwegen om uw huis te verkopen, zeker de moeite waard is: ten eerste krijgt men het genot van hogere woonkwaliteit, ten tweede wordt dan (normaal gezien toch) voldaan aan de nieuwe normen, ten derde kan men genieten van begeleiding en steun van de Vlaamse en/of plaatselijke overheid (zie artikel in dit verband over toelagen verschaft voor renovaties door de stad Antwerpen) en ten vierde kan men een meerwaarde bij de verkoop van de woning doorrekenen.

Men zou het voor minder overwegen om te renoveren!

Daarbij is goede raad natuurlijk altijd welkom.

Wij laten enkele specialisten in het vak aan het woord:

Pierre Hermant (organisator Batibouw): “ Bij renovaties, zelfs als je denkt de woning daarna te verkopen, moet u zich bij uw keuzes door twee zaken laten leiden: u moet er plezier aan beleven en uw eigen smaak volgen. Houd uw ingrepen het best ook neutraal en tijdloos. Probeer dus sober te blijven en beperk u tot wat noodzakelijk is.”

Eric Verlinden (baas Trevi): “ De keuken en de badkamer zijn de twee belangrijkste vertrekken. Voor een woning mag u voor de renovatie van een keuken op een 15.000 euro rekenen en voor een badkamer tot een 10.000. U geeft dan 25.000 euro uit, maar dat kan u een meerwaarde van 40 à 50 % opleveren en dat is toch de moeite waard”

Ook hier geldt de regel: blijf sober. Een jacuzzi creëert weliswaar een waw-effect, maar kan geen evenredige meerwaarde creëren van de woning.

Verlinden merkt op dat zelf de handen uit de mouwen steken voor relatief kleine werkjes de verkoopprijs van een huis serieus kunnen beïnvloeden. Zo ook het opknappen van een voorgevel. Een uitgave van 4.000 tot 6.000 euro hiervoor levert algauw een meer-waarde van 25.000 tot 30.000 op, zegt de Trevi-baas. Door de verfraaiing alleen al zult u uw huis gemakkelijker en sneller verkopen. “Alles wat de taak van de mensen vergemakkelijkt en de omvang van de werken relativeert, betaalt zich cash terug” valt Hermant bij.

Nieuwe ramen zijn voor een gewone woning de beste investering, meent Verlinden verder, al moet er bij oude woningen op gelet worden dat, als de ramen speciaal op maat moeten worden gemaakt de uitgaven hoog kunnen oplopen. Pierre Hermant weet dan weer dat isolatiewerken meestal een mooie return leveren en bovendien een betere energieprestatie opleveren.

De tuin geeft niet meer gegarandeerd een meerwaarde. “ Mensen willen geen grond meer van 10.000 of 20.000m². Ze worden rationeler. Ze denken aan het onderhoud en stellen zich dus tevreden met een minder grote tuin en die tendens wordt nog sterker” weet Verlinden die tot slot nog een wijze raad in huis heeft: “ Wat u ook doet, maak uw werken af! Mensen betalen voor wat ze zien.”

Bron: De Tijd/Netto

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK