Rookmelders moeten er zijn!

Uit Gazet van Antwerpen:

Triest record: 78 doden bij woningbranden in 2016: in België stierven dubbel zoveel mensen in branden als in Nederland.

Een triest record inderdaad, maar de schrikbarende trend hield ook in 2017 nog aan: de eerste jaarhelft, tot en met juli, kwamen alweer 32 mensen in ons land om het leven bij branden, waarvan 18 in Vlaanderen. Ter vergelijking: in Nederland, dat 6 miljoen inwoners meer telt dan België, stierven in dezelfde periode slechts 14 mensen in een brand.

Te weinig rookmelders

Er zijn sterke vermoedens waarom België zo slecht scoort. “In veel woningen in Vlaanderen zijn er nog steeds geen of veel te weinig rookmelders, of werken aanwezige brandmelders al lang niet meer”, zegt Mark Ceyssens voorzitter van de overkoepelende Brandweervereniging Vlaanderen.

Ook het gebrek aan goede brandpreventie speelt mee: “ Ons land heeft na de vreselijke brand in het Innovation-warenhuis in Brussel terecht zwaar ingezet op het voorkomen van branden in publieke gebouwen en bedrijven. Er is echter minder aandacht gegaan naar het voorkomen van woningbranden. Op dat vlak hebben we in vergelijking met onze buurlanden een achterstand van acht tot tien jaar in te halen”, zegt Ceyssens.

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK