Vlaams huurgarantiefonds blijft ongewenst

De strenge procedure nekt het Vlaams huurgarantiefonds, zo meldt Belga.
Het Vlaams huurgarantiefonds komt maar niet van de grond. Vier jaar na de oprichting ervan hebben de verhuurders zich amper aangemeld, zo blijkt uit cijfers die het dagblad De Standaard opvroeg.

Voor het huurgarantiefonds, dat in 2013 boven de doopvont werd gehouden, werden miljoenen euro’s opzij gezet om de verhuurders te beschermen tegen wanbetaling en huurders tegen huisuitzetting. In het eerste jaar alleen al werd gerekend op zo’n 18.000 inschrijvingen door verhuurders.  Maar het fonds draait vierkant. Amper meer dan 1.000 verhuurders hebben zich sinds de oprichting aangemeld en in slechts een vijftigtal gevallen was er sprake van een uitbetaling. Dit jaar werd er trouwens nog geen enkel dossier goedgekeurd, terwijl er zo’n 550.000 huurwoningen zijn in Vlaanderen en jaarlijks 12.000 gezinnen met uithuiszetting worden bedreigd. Een archi- slecht resultaat van een nochtans voor de private huurmarkt, cruciaal instrument, zeggen de huurders, de verhuurders en de (lokale) overheden in koor.

De oorzaak voor deze situatie zijn de strenge vormvereisten en vervaltermijnen van de procedure. Zo kan ze pas van start gaan als de huurder een afbetalingsplan van maximum 12 maanden door een vrederechter opgelegd krijgt en die niet kan nakomen. Dan komt ook de deurwaarder op de proppen. “ Ingrijpen kan pas wanneer het kalf al half verdronken is” zegt Rudy Coddens (sp.a), OCMW-voorzitter in Gent.  Bevoegd minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA) belooft nog deze regeerperiode een alternatief. Maar daar wil niet iedereen op wachten: als eerste Vlaamse gemeente begint Kortrijk op 1 juni (door het Kortrijks OCMW goedgekeurd op 29 mei ll.) met een eigen huurgarantiefonds.

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK