‘Arm gas’ verdwijnt

De Nederlandse overheid wil tegen 2030 de uitvoer van ‘arm gas’ stoppen en begint daarom volgend jaar al met het aanpassen van de infrastructuur.

Het ‘arm gas’, uit het noorden van Nederland, raakt stilaan uitgeput. Daarom heeft de overheid beslist om de export van het gas geleidelijk aan te verminderen en zelfs volledig te stoppen tegen 2030. Het ‘arm gas’ wordt vervangen door ‘rijk gas’ dat afkomstig is uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. Omdat de samenstelling van dat gas anders is, moeten 17.000 gasaansluitingen worden aangepast.

De gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel en een deel van Brasschaat en Kapellen zijn eerst aan de beurt. Eandis begint daar volgend jaar met het vervangen of aanpassen van de drukregelaars. Die aanpassing is gratis voor de klanten.

Alle gastoestellen in huis moeten ook nagekeken worden door een erkende vakman. Het gaat om verwarmingsketels, boilers, fornuizen, kookplaten, grills, convectoren en decoratieve open haarden. Die kosten moeten de klanten wel zelf betalen. Wie zijn toestellen niet laat controleren, loopt het risico dat ze na de omschakeling naar het rijke gas niet meer werken.

Ter info van onze leden kunnen we hierbij vertellen dat deze laatste kosten wel degelijk voor de eigenaars(verhuurders) zijn.

Alle info vindt u op de sites:
www.gasverandert.be
www.eandis.be

Bron: GVA-Noord

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK