Een pand kraken is nu illegaal (deel 2)
- Is de kraakwet er alleen voor woningen?
De kraakwet blijft niet beperkt tot woningen in de strikte zin van het woord. Ze geldt ook voor een (woon)boot, caravan, vakantieverblijf, tuinhuis of garagebox. De wet is er ook voor woningen die tijdelijk leeg staan omdat ze gerenoveerd worden of omdat ze te koop of te huur staan. Ook kantoren en bedrijfsgebouwen vallen onder het toepassingsgebied.
- Welke straffen riskeren krakers?
De mogelijke straffen zijn zwaarder voor bewoonde dan voor niet-bewoonde panden. Voor het kraken van bewoonde panden legt de wet een gevangenisstraf op van 15 dagen tot 2 jaar en een geldboete van 26 tot 300 euro. Voor onbewoonde panden is dat acht dagen tot een maand cel en een geldboete van 26 tot 100 euro. De wettelijke boetebedragen moeten nog vermenigvuldigd worden met een factor acht. Dat zijn de zogenaamde opdeciemen.
- Moet een kraker bij een uithuiszetting onmiddellijk vertrekken?
Nee, een kraker krijgt daarvoor minstens acht dagen de tijd. Die periode moet het OCMW toelaten opvang te regelen. ‘In uitzonderlijke situaties – bij vrieskou bijvoorbeeld – kan de vrederechter in een langere termijn voorzien, met een maximum van een maand als het pandvan een particulier is. Als het bijvoorbeeld over een overheidsgebouw gaat, kan die termijn tot zes maanden verlengd worden’, zegt Vrancken.
- Wat met de schade die krakers aanrichtten?
Als de krakers schade hebben aangericht of water of elektriciteit hebben verbruikt, kunt u die kosten niet op hen verhalen op basis van de anti-kraakwet. ‘Er moet een aparte procedure worden ingesteld of u kunt zich burgerlijke partij stellen als de krakers strafrechtelijk vervolgd worden’, zegt Dambre.
‘Voor zo’n extracontractuele aansprakelijkheid moet u aantonen dat er schade, een fout en een causaal verband tussen beide is, maar bij een misdrijf is er sowieso een fout. Hoewel een procedure theoretisch kan, is in de praktijk de kans om bij klassieke kraak de schade vergoed te zien zo goed als nihil. Heel vaak hebben krakers amper bezittingen en zijn die bovendien zo goed als niets waard. Een goede (brand)verzekering met een uitbreiding tegen het inbraakrisico biedt meer soelaas.’
Bron: Netto/De Tijd