Kleine appartementen met gezamenlijke ruimtes in de lift

We horen het meer en elke keer luider: om duurzamer om te gaan met milieu, ruimte en grondstoffen, moeten we kleiner gaan wonen en dichter bij elkaar.
Projectontwikkelaars beginnen hier op in te spelen en investeren in kleine appartementen – mét gezamenlijke ruimtes – met de boodschap dat dit de toekomst voor velen is van wonen. Het is de enige manier om nieuwbouw betaalbaar te maken voor jongeren en singles, zo klinkt het nog bij de sectororganisatie van projectontwikkelaars.

De sectororganisatie UPSI-BVS, die zo’n 150 projectontwikkelaars vertegenwoordigt, stelt een oplossing voor om nieuwbouw toch betaalbaar te maken: kleiner bouwen.
Een appartement van 75 vierkante meter, tien vierkante meter kleiner dan het huidige gemiddelde, zou een pak haalbaarder moeten zijn voor starters en alleenstaanden, stelt UPSI-BVS.

Ook vandaag al is de vraag naar kleine appartementen groot, zo blijkt. Een appartement van 75 vierkante meter is allesbehalve onhaalbaar want het gemiddelde in onze buurlanden Nederland en Frankrijk bedraagt amper 65 vierkante meter!
Een kleiner appartement kan toch aanvoelen als een volwaardige woning door gezamenlijke ruimtes te voorzien per verdieping of appartementenblok. Daarmee halen de projectontwikkelaars de mosterd bij fenomenen als cohousing en samenhuizen.
Kleine appartementen bouwen
Hoe wil het UPSI-BVS dit bereiken? De sector pleit in eerste instantie voor soepelere regels, omdat de huidige oppervlaktenormen voor woonkamers, keukens en slaapkamers te hoog liggen in Brussel, maar ook in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Ook de belastingen op nieuwbouw zouden omlaag moeten om bouwen opnieuw betaalbaarder te maken.

Bron: Logic-immo.be

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK