Veelgestelde vragen over (ver)huren

Mag ik in het huurcontract zetten dat huisdieren verboden zijn?

Het is moeilijk hier een eenduidig antwoord te geven. Ook de vrederechters verschillen van mening. Velen menen dat het niet kan omdat het indruist tegen het recht op eerbiediging van het privé-, familie- en gezinsleven.

Echter is er ook de bescherming van de rechten en vrijheden van andere burgers.

Het recht om huisdieren te houden, gaat daarom maar op als die dieren geen overlast of schade veroorzaken.

Is dat het geval, dan kan gevraagd worden om bepaalde voorwaarden in acht te nemen of toch ook om het huisdier uit het gebouw te verwijderen. Andere bewoners moeten zich daartoe richten tot de syndicus die de huurder daar moet op aanspreken.

Het kan ook dat in een gebouw met verschillende eigenaars, de VME een verbod op huisdieren in het ganse gebouw gestemd heeft. Indien daar geen bezwaar is tegen opgesteld, dan zal een vrederechter dit al moeilijker links laten liggen.

Het simpele bezit van een huisdier, dat geen last veroorzaakt, kan geen aanleiding geven tot het ontbinden van het huurcontract.

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK