Asbest wegwerken: Vlaamse overheid komt tussen (deel 1)

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil iedereen die vanaf 2022 zijn woning verkoopt, verplichten om een asbestinventaris op te stellen. Vanaf 2032 wil ze die inventaris verplicht maken voor alle woningen. “In 70% tot 90% van alle huizen die voor 2001 zijn gebouwd, zit asbest”, zegt Schauvliege. “Wie risicovolle asbest wil  laten verwijderen, zal de helft van die kosten kunnen laten betalen door de Vlaamse overheid.”

Tot het jaar 2001 werd asbest gebruikt in de bouwsector, onder meer omdat het materiaal goed bestand is tegen hitte en brand. Sinds 2001 is het gebruik van asbest in Vlaanderen verboden, omdat een langdurige blootstelling aan loszittende asbestvezels onder meer longkanker en mesothelioom (een kwaadaardige tumor aan het borst- of buikvlies) kan veroorzaken. U loopt voor alle duidelijkheid alleen een risico op die ziektes als het asbest loskomt en u die vezels inademt.  Asbest dat vastgebonden is en die u niet kunt inademen, is niet gevaarlijk voor de gezondheid.

De loszittende asbest is een groot probleem in Vlaanderen. “In 70% tot 90% van alle huizen die voor 2001 zijn gebouwd, zit asbest”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). “Daarom bereid ik een regelgeving voor waarbij een asbestinventaris wordt verplicht. Tegen 2022 moet die inventaris er zijn bij elke particuliere woning die wordt verkocht, als die woning voor 2001 is gebouwd. Tegen 2032 moet iedere woning van voor 2001 zo’n inventaris hebben, of de woning nu wordt verkocht of niet.”

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK