Rookmelders verplicht vanaf 2020
Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.
Huidige wetgeving
Het is sinds 2013 verplicht om minstens 1 rookmelder per verdieping te hebben in huurwoningen en studentenkoten, in nieuwbouwwoningen, in gerenoveerde woningen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist was en in woningen waarvoor een bijzondere sociale lening werd toegekend. Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, krijg je geen conformiteitsattest. Bovendien riskeert de verhuurder een boete. Maar vanaf 1 januari volgend jaar is het verplicht voor alle Vlaamse woningen. “Rookmelders zijn van levensbelang” vertelt Dorien Van Cauwenberge, expert woningkwaliteit bij Wonen Vlaanderen. “Ze beschermen jou, je medebewoners en je inboedel.” Wonen Vlaanderen geeft, net zoals de brandweer, de voorkeur aan rookmelders met een 10-jarige batterij die je niet kan vervangen. “Je hangt er best een in elke kamer die je moet doorkruisen om buiten te geraken. We gaan de nieuwe verplichtingen niet actief controleren bij woningeigenaars. Maar laat dat geen reden zijn om geen rookmelders te hangen.”, voegt ze er nog aan toe.
Wat met brandverzekeringen?
“De verzekering staat los van de reglementering over rookmelders of andere veiligheidsvoorzieningen in huis. De verzekeringscontracten maken hier doorgaans geen melding van”, vertelt Wauthier Robyns van Assuralia.
Maar de verzekeringsmaatschappij blijft je natuurlijk niet eindeloos indekken. “Wanneer het duidelijk is dat de schadegevallen een teken zijn van nonchalance of nalatigheid, kan de verzekeraar het contract opzeggen.” Wanneer je verzekering er dus na een brand achter komt dat je mogelijks geen rookmelders had hangen, kan dat in de toekomst invloed hebben op je brandverzekering.
Vraag bij de Eigenaarsbond naar de brochure over rookmelders van de Vlaamse Overheid.
Bron: Wonen Vlaanderen