Private verhuur zonder immokantoor opnieuw mogelijk
Op initiatief van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele zet de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen voor privaat verhuur zonder tussenkomst van een immokantoor, goed voor zo’n 40% van de totale verhuur in Vlaanderen. “Vorige week zette de nationale veiligheidsraad het licht op groen voor verhuur met bemiddeling van een immokantoor. Goed voor 140.000 potentiële huurwoningen”, laat minister Diependaele weten. “Nu private verhuur opnieuw toegelaten is, komen daar nog eens 240.000 potentiële huurwoningen bij. Uiteraard staan deze woningen vandaag niet allemaal te huur, maar het toont wel het belang van de private huur aan.”
Op 11 mei ll. mochten de immokantoren hun activiteiten opnieuw beginnen. Ze kregen daarvoor groen licht van de Nationale Veiligheidsraad. Maar voor het gros van de huurwoningen, was er nog geen oplossing. “Immokantoren verhuren 25% van de woningen in Vlaanderen, het aandeel private huur zonder immokantoor bedraagt bijna 40%. Voor deze grote groep had de Nationale Veiligheidsraad tot nu toe geen uitsluitsel gegeven,” vertelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele.
Minister Diependaele vroeg aan de Nationale Veiligheidsraad om daar héél dringend een oplossing voor de te vinden. “Naast het feit dat private huur een groot deel uitmaakt van ons Vlaams huurlandschap, was de initiële beslissing van Nationale Veiligheidsraad discriminerend”, zegt minister Diependaele. “Private eigenaars die met een immokantoor werken, mochten hun woningen opnieuw verhuren. Maar de Vlaming die een geërfd huisje zelfstandig wilde verhuren, mocht dat niet. Dat voelt toch aan als oneerlijke concurrentie?”
In het net gepubliceerde Ministerieel Besluit zet de Nationale Veiligheidsraad nu toch het licht op groen voor privaat verhuur zonder immokantoor. Minister Diependaele vindt dit de enige juiste beslissing: “Ik heb mijn verzuchtingen gesignaleerd bij de GEES en de Veiligheidsraad. Ik ben samen met de vele huurders en verhuurders enorm tevreden dat het grootste deel van onze huurmarkt opnieuw van start mag gaan.”
Studentenverhuur
Heel wat laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs zullen volgend jaar verder studeren aan een hogeschool of universiteit. Een deel van die leerlingen zal ook op kot gaan. Binnen de studentenverhuur vindt ook heel wat private huur zonder immokantoor plaats. “In studentensteden zoals Gent of Leuven hangen de eigenaars meestal een A4 uit aan het raam met de boodschap ‘studentenkot te huur’. Ook voor die studentenhuur staat het licht nu op groen. Ouders/studenten mogen nu met een gerust hart op zoek gaan naar een ideaal studentenkot”, aldus minister Diependaele.
Private verkoop zonder immokantoor
In lijn met de private verhuur, mogen de Vlamingen hun huis nu ook verkopen zonder tussenkomst van een immokantoor. “De helft van de verkochte woningen in ons land vinden plaats zonder immokantoor. Deze grote en belangrijke markt kan vanaf maandag ook met een gerust geweten plaatsbezoeken organiseren”, licht minister Diependaele toe.
Draaiboek
Minister Matthias Diependaele had al een draaiboek klaar voor de plaatsbezoeken met een vastgoedmakelaar. “Dat draaiboek trekken we volledig door naar dit deel van de huurmarkt. Mondmaskers, alcoholgel, eigen balpennen gebruiken, sleutels ontsmetten, kamers verluchten… enzovoort, al deze richtlijnen gelden ook voor private huur zonder immokantoor”, laat minister Diependaele weten.
Bron: persmedeling kabinet van de Vlaamse Minister van Wonen, dd.vrijdag 15 mei 2020