Ook studentenkoten moeten kwaliteitsvol en veilig zijn

Persmededeling
donderdag 2 juli 2020
KABINET VAN DE VLAAMSE MINISTER van financiën en begroting, wonen en onroerend erfgoed.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele herhaalde in de Commissie Wonen zijn oproep voor kwaliteitsvolle en veilige studentenkamers. “Studenten die op kot zitten, hebben recht op een goede, veilige en kwaliteitsvolle kamer. Een lavabo op de kamer is een regel die al sinds 1997 in de Vlaamse Wooncode staat. We mogen toch verwachten dat na 23 jaar de Vlaamse koten in orde zijn? Wat de trap bij hoogslapers betreft, kiezen we voor een pragmatische benadering van iedere situatie”, verklaarde minister Diependaele.
Tijdens de Commissie Wonen van donderdag 2 juli gaf Vlaams woonminister Matthias Diependaele meer uitleg bij de nieuwe woningkwaliteitsnormering voor de studentenhuisvesting die ingaat op 1-1-2021. “Kotstudenten brengen heel wat tijd door op hun kamer, zowel om te studeren, te ontspannen, te slapen… Kwaliteitsvolle en veilige studentenkamers zijn dus voor ons een prioriteit”, liet minister Diependaele verstaan.
Lavabo
Sinds 1997 is de verplichting om een lavabo op elke kamer te hebben, opgenomen in de Vlaamse Wooncode. “We mogen toch verwachten dat na 23 jaar de Vlaamse koten in orde zijn. Een lavabo op de kamer is zeker geen overbodige luxe. Integendeel, het maakt deel uit van het basiscomfort”, vindt minister Diependaele.
Toegang tot hoogslapers
“Wat betreft de trappen bij hoogslapers en mezzanines, gingen we in overleg met de universiteiten en hogescholen. Zoals bij de meeste voorwaarden, is elke situatie anders en beoordelen we die pragmatisch. Veiligheid komt sowieso op de eerste plaats”, laat minister Diependaele weten.
Technisch handboek
Wonen-Vlaanderen is al een jaar bezig met de opmaak van een nieuw technisch handboek. Vlaams woonminister Diependaele: “Er werd vanaf de start van de werkzaamheden contact gelegd de belangrijkste stakeholders. Daarnaast is er in februari een Overlegplatform Private Huur – Studentenhuisvesting gewijd aan het nieuw technisch verslag en bijhorend nieuw handboek. Vorige maand was er ook nog eens een overleg met de universiteiten en de hogescholen. Hun bekommernissen werden op dat overleg besproken en met een paar specifieke aspecten.”
Dat er duizenden koten bedreigd zouden zijn, weerlegt minister Diependaele: “Er werd gewag gemaakt van duizenden koten die bedreigd worden met een ongeschiktheidsverklaring. Dat is dus zeker niet het geval. We gaan streng doch pragmatisch te werk, en bovendien hebben de eigenaren hebben nog voldoende tijd om bepaalde euvels aan te pakken.”

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK