Nieuwe deadline verplichte EPC gemeenschappelijke delen

Naast het EPC voor de verkoop of verhuur is er vanaf 2022 de verplichting om een energieprestatiecertificaat van de gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikbaar te hebben.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft aan hoe energiezuinig het gebouw en de collectieve installaties zijn zoals de gang, de inkomhal, stook- of wasruimte,.… Het certificaat biedt daarnaast ook een overzicht om het gebouw energie-efficiënter te maken via renovaties, isolatie en energiebesparende technologie.

Naar gelang de grootte van het appartementsgebouw is de timing voor het beschikken van een EPC attest voor de gemeenschappelijke delen van het appartement gewijzigd.

Bij gebouwen met niet meer dan 4 gebouweenheden is de nieuwe richtdatum 1 januari 2024. Gebouwen vanaf 5 gebouweenheden moeten op 1 januari 2023 over een EPC beschikken. De deadline voor gebouwen vanaf 15 gebouweenheden blijft 1 januari 2022.

Onder gebouweenheden worden zowel appartementen als kleine niet-residentiële eenheden verstaan (winkels, medische praktijken, kantoren,…).

Een EPC attest kan enkel uitgereikt worden door een erkend energiedeskundige type A. Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) staat de lijst die je kunt raadplegen met erkende technici in Vlaanderen.

https://apps.energiesparen.be/energiekaart/vlaanderen/lijst-energiedeskundigen-type-a

bron: https://www.vlaanderen.be/epc-voor-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK