Mijn VerbouwLening (MVL): ook voor appartementsgebouwen én appartementen

Mijn VerbouwLening (MVL): ook voor appartementsgebouwen én appartementen

Vlaanderen telt 980.000 appartementen in ongeveer 149.000 appartementsgebouwen. Veel van deze appartementsgebouwen zijn op energetisch vlak (sterk) verouderd en staan dan ook voor een grondige energetische renovatie. Een appartement dat energiezuinig is, is niet alleen comfortabeler en voordeliger om in te leven, maar het appartement zal zijn waarde behouden of in waarde stijgen.

Tegen 2050 moeten alle huizen en appartementen energiezuinig zijn. In EPC-termen betekent dat het behalen van EPC-label A. Vandaag behaalt echter nog maar één op de tien appartementen dat label en om de langetermijndoelstelling te halen, moeten er jaarlijks gemiddeld 4.400 appartementen gerenoveerd worden. Het huidige renovatieritme van appartementen moet dus fors omhoog en de Vlaamse overheid neemt daarom verschillende maatregelen specifiek voor appartementen.

Naast Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwBegeleiding, kunnen een VME én de individuele appartementseigenaars lenen via Mijn VerbouwLening.

Lenen aan 1,5%

De eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorieën kunnen maximaal 60.000 euro lenen voor de renovatie van de privatieve delen. Deze lening kan aangevraagd worden via het Energiehuis of online.  Sinds 4 februari 2025 bedraagt de rentevoet 1,5%. Voor de eigenaar-verhuurder die zijn appartement verhuurt, zijn er geen inkomensplafonds.

Ook de VME kan een lening aangaan. Deze bedraagt maximaal 60.000 euro, vermeerderd met 25.000 euro per appartement.   Het is verplicht voor een VME om ook een kredietverzekering af te sluiten om een Mijn VerbouwLening te kunnen bekomen.

Voorbeeld: een appartementsgebouw met 12 eenheden zal een maximale MVL kunnen aanvragen van 360.000 euro (60.000 euro voor het gebouw + 12 x 25.000 euro voor de eenheden).

Welke werken?

Mijn VerbouwLening kan aangevraagd worden voor (energetische) renovaties met een maximaal uitleenbedrag per onderdeel. Het gaat om de (energetische) renovatie van het dak, de buitenmuren, het buitenschrijnwerk en de vloeren. Ook hernieuwbare energietechnieken komen in aanmerking, zoals een (hybride) warmtepomp, een zonne- of warmteboiler. Ook grotere installaties van zonnepanelen kunnen door MVL gefinancierd worden.

Herinnering: EPC van de gemeenschappelijke delen (EPC GD) verplicht

Elk appartementsgebouw met minstens 2 eenheden, moet over een EPC GD beschikken. Heeft u nog geen EPC GD, laat er dan snel een opmaken.

Het EPC GD wordt automatisch gebruikt bij de opmaak van de EPC’s van de individuele eenheden in het gebouw. Het is dus belangrijk om over een correct EPC GD te beschikken, want het beïnvloedt de kwaliteit van de individuele EPC’s.

Dit EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. De lijst met energiedeskundigen vindt u op de Energiekaart van het VEKA.

Tim Van Helden

Stafmedewerker communicatie

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Gastschrijver voor De Eigenaarsbond vzw

 

Meer info?

https://www.vlaanderen.be/lenen-voor-een-woning/mijn-verbouwlening

Energiedeskundige vinden?

https://apps.energiesparen.be/energiekaart

Comments are closed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK